Alabama Shakes: Way Out West, Göteborg 8/8

Alabama Shakes från Alabama är bandet som ifjol gav ifrån sig debutskivan Boys and Girls och nådde stora framgångar med den på andra sidan Atlanten och även vissa delar av Europa. Med ett sound där de blandar blues, soul och rock i en härlig kompott som inte passar in någonstans i dagens massproducerande musikbransch, har bandet hittat något som gör att de inte försvinner i mängden.

Den första dagen av årets Way Out West har ett relativt starkt startfält och Alabama Shakes är helt klart ett av de band som ligger högt upp på många kritikers och besökares måste se-listor. Trots att bandet har en tidig starttid på eftermiddagen är det packat med folk framför Azaleascenen tidigt. Regnet har slutat droppa över Slottsskogen och alla är redo för lite härlig musik från den amerikanska södern.

Det är när bandets fyra medlemmar kliver på scenen som man verkligen förstår hur bra de låter även live. Med gitarristen och sångerskan Brittany Howard i spetsen bjuds det på de flesta låtar som finns på bandets debutskiva. Men även låtar som ”Heavy Chevy” från deras EP och ”Always Alright” från soundtracket till den hyllade filmen Silver Linings Playbook får plats i deras första set på svensk mark som varar knappa timmen. Det är också denna Brittany Howard som på scenen bjuder på sig själv som den tydliga stjärna hon är. Hon sjunger på ett sätt som man inte tror att det finns någon som gör längre och paralleller med många av dåtidens giganter är inte obefogad. Oavsett om hon endast greppar tag i micken eller spelandes på sin mintgröna SG ger hon oss ett framträdande fullt av energi så att svetten droppar.

Något som jag ständigt drömmer om är att det vore fantastiskt om man hade haft möjligheten att se artister som Creedence Clearwater Revival, Janis Joplin, Aretha Franklin eller Otis Redding på scen live när de var som toppen av sin karriär. Nu finns det ju logiska förklaringar till att det aldrig kommer att ske. Men om jag skulle blunda mina ögon för en stund och glömma bort att jag står i ett grått Göteborg med flera tusen andra åskådare runt omkring mig så kanske jag skulle kunna få en liten smak av hur det kunde ha varit.