Dags för Hultsfred


Förra året gick Rockparty, som i ca 25 års tid arrangerat Hultsfredsfestivalen, i konkurs, vilket innebar slutet för Sveriges mest klassiska musikfestival. Men mot alla odds är det i år likväl dags för Hultsfredsfestivalen igen. Det tyska boknings- och produktionsbolaget Fkp Skorpio tog fasta på festivalens historia och status, köpte rättigheterna till namnet och bestämde sig för att anordna en ny festival på samma plats där Rockparty haft festival sedan 1986.

Hultsfredsfestivalen har i år alltså inte mer än namnet och platsen gemensamt med den gamla festivalen. Det är en helt ny festival. Scenerna är nya och har nya namn, området är annorlunda designat och det verkar som även musikalisk inriktning och målgrupp till viss del är en annan. Där den gamla Hultsfredsfestivalen mot slutet blev en typisk festival-festival, där campinglivet och umgänget är väl så viktigt som vem som står på scenerna, skjuter den nya festivalen in sig på Way Out West-folket och presenterar några av sommarens absolut kreddigaste bokningar. Jag tänker t.ex. på Tyler, The Creator och hans kumpaner i OFWGKTA, på Braids, på Dirty Beaches och på Anna Calvi – bokningar som samtliga känts klockrena i Slottsskogen i augusti.

Festivalen har även försökt att eliminera det klassiska ”jag vill inte bo på en skitig och skränig camping”-argumentet genom att dels inrätta en speciell ”lugn och grön camping” men även aktivt föra fram andra boendeformer, såsom campingstugor och t.o.m. tågvagnar (man kan köpa paket med tåg från Stockholm där man sedan bor kvar i tågkupén under festivalen innan man reser tillbaka). Den mest omtalade nyheten, som kanske inte direkt berör målgruppen men som många jublat åt, är att Hultsfred i år kommer tillåta alkoholförtäring på hela festivalområdet – något som varit mycket ovanligt i Sverige tidigare.

För att locka lite äldre publik har Hultsfred också slagit på den stora britpop-trumman och bokat Suede, Liam Gallaghers nya band Beady Eye och Primal Scream som kommer framföra sin klassiska Screamadelica från 1991 i sin helhet. På lördag står också Morrissey, trots att han lär ha blivit hundbiten i dagarna och intagen på sjukhus i Malmö (!), på den största scenen (Green Stage). Generationskollegorna Erasure och The Prodigy lär också dra mycket publik.

Annars slås jag främst av vilken jämn och intressant nivå bokningarna håller. Det är inte mycket som bara är att avfärda – Hultsfredsfestivalen 2011 har ett oerhört brett och kvalitativt startfält. Framför allt tycker jag att de små scenerna, speciellt den vita (samtliga scener har färgnamn) bjuder på riktigt fina grejer nästan hela tiden. Bara programmet på den vita scenen hade varit en förtjusande liten indiefestival i sig med namn som Les Savy Fav (missa inte dem för allt i världen – ett helt otroligt liveband med en frontman som kan få för sig i princip vad som helst), Charles Bradley, Blackbird Blackbird, Mount Kimbie, Rainbow Arabia och några av de som redan nämnts ovan. Även röda scenen, som har mer drag åt lite dansantare musik men med ett tydligt överlapp mot den vita, har många fina bokningar som jag absolut ska försöka hinna med. Redan 12.45 på torsdag sparkar Trans Am igång och senare spelar bl.a. Washed Out, Foster The People, The Embassy och Tonbruket där.

Totalt kommer över 100 artister spela på Hultsfredsfestivalen 2011. I bästa fall hinner man kanske se 20. Tio av de jag allra helst vill se kan ni höra på denna lilla pepplista.